13. kulturni abonma 2015/16

Za abonmajsko sezono 2015/2016 smo v šmarškem kulturnem društvu pripravili Kulturni abonma, ki smo ga zasnovali nekoliko drugače, kot je bila navada v zadnjih letih.

kulturni-abonma-2015-16-kultura-ob-paki-smartno
Najširšemu krogu obiskovalcev naše občine in širše bomo predstavili pet kakovostnih, zanimivih in verjamemo tudi zabavnih dogodkov različnih zvrsti amaterske in tudi profesionalne kulturne ustvarjalnosti. Skratka, za vsak okus in vse okuse nekaj. V letošnji sezoni bomo enega od dogodkov pripravili tudi v kulturnem domu v Gorenju, saj se trudimo zapolniti čim več kulturnih objektov v naši občini.

Začeli bomo 27. novembra 2015 ob 19.30 v dvorani kulturnega doma v Šmartnem ob Paki z gala koncertom Pihalnega orkestra Zarja Šoštanj.

Orkester, ki šteje že kar sto glasbenikov vseh generacij, je zadnja leta pod dirigentskim vodstvom Mirana Šumečnika dosegel vrh slovenskega godbeništva in se tudi na mednarodni ravni uvršča v elitno koncertno skupino godbenikov. Za prvi abonmajski večer bodo glasbenice in glasbeniki kot navdih za prihajajoče praznične dni pripravili vedrejši repertoar skladb in se s kvalitetnim in zabavnim muziciranjem, ki ga bodo popestrili s pevskim kvartetom, pokazali v svoji najlepši podobi in se zagotovo usedli v srca vseh ljubiteljev dobre orkestrske glasbe. V dvorani kulturnega doma bo donelo, kot že dolgo ni.

Kot drugi se bodo 18. decembra 2015 ob 19.30 v kulturnem domu v Šmartnem predstavili gledališčniki Gledališke skupine KD Brce iz Gabrovice pri Komnu.

češpe-na-figi-kd-brce

Ogledali si bomo komedijo Češpe na figi. Vedno duhoviti, zabavni in tudi kritični Primorci nam bodo povedali nekaj o tem, kako se znajde narod v času, ko gre vse k vragu. Zgodba nas bo popeljala v petdeseta leta prejšnjega stoletja, sicer pa nas bo soočila tudi z današnjim časom, ko nas zopet vodijo lačne mimo pravkar pečenega kruha. Prepričali se bomo, da je boj za preživetje in ohranitev duše našega naroda stalnica. Predstava je bila uvrščena na Festival komedije Pekre leta 2015, bila pa je izbrana tudi za 53. Linhartovo srečanje v Postojni leta 2014. Če se nam posreči, in upajmo, da se nam bo, bodo pri nas predstavo zaigrali dvainpetdesetič. Predstavo Marjana Tomšiča sta režirala Sergej Verč in Minu Kjuder.

Tretjič se bomo v okviru abonmaja v kulturnem domu Šmartno ob Paki 22. januarja 2016 ob 19.30 srečali z gledališčniki Gledališkega združenja Koroški deželni teater iz Slovenj Gradca. Odigrali bodo predstavo Daria Foja Vse zastonj v režiji Petra Militarova.

12087203_915661185178240_123221219273405985_o

»Sem sramežljivec, ujetež, kar naprej si delam sramoto,« je o sebi napisal Nobelov nagrajenec Dario Fo. »Potem se ozrem po napakah drugih, jih združim s svojimi, jih strašansko napihnem, nemara celo dodam še zvrhano mero nežnosti, hudobije, nepotrebnih čednosti, primešam še strahove in zadrege, dodam še besedičenje, in ko vse to vržem na kup, se rodi nekaj za glumače in burkače.« (Prir. J. R.) Korošci se nas bodo lotili v maniri kapitalistične požrešnosti, nastavili nam bodo ogledalo. Kako pa se bomo ugledali, je odvisno od našega in naših zornih kotov. Ansambel Koroškega deželnega teatra je bil za predstavo nagrajen z nastopom v finalnem večeru letošnjega 54. Linhartovega srečanja v Postojni.

V soboto, 20. februarja 2016, ob 19. uri se bo abonma preselil v dvorano kulturnega doma v Gorenju. Zabavali se bomo ob pogovorno‑glasbenem večeru dveh izkušenih gospodov, znanega slovenskega igralca, režiserja in pevca Gojmirja Lešnjaka – Gojca ter neutrudnega glasbenega raziskovalca in virtuoza na kitari Igorja Leonardija.

slika-_original-1365788222-877081

Verjetno se ju dobro spominjamo kot iskriva voditelja in izvajalca iz odlične poučne glasbene serije na TV Slovenija Muzika je to. Sicer pa nam bosta s pogovorom, pripovedjo in glasbo razkrila širino svojih umetniških talentov. Če ju slučajno še ne poznamo dobro, bomo po tem večeru o njiju ntvedeli vse ali skoraj vse. In zagotovo ju bomo želeli še srečati.

Abonmajsko sezono bodo zaključili v Šmartnem 19. marca 2016 ob 19.30 vsestranski plesalci in godbeniki Folklorne skupine ISKRAEMECO iz Kranja.

Skupina, ki pod tem imenom deluje že od leta 1978, oživlja in ohranja stare ljudske plese ter goji slovensko ljudsko in umetno glasbo. Izvajajo celovit program slovenskih narodnih plesov posameznih pokrajin. Preplesali so celo Slovenijo, gostovali po Evropi, Aziji, Afriki in Severni Ameriki. Skupino sestavljajo dijaki in študenti ter drugi mladi iz Kranja in okolice – so porok za preživetje bogate slovenske ljudske kulture, glasbene in oblačilne umetelnosti. S plesno‑glasbenim sprehodom nas bodo popeljali po Sloveniji. Umetniški vodja Jože Šenk je garant, da bomo ob zaključku abonmajskih prireditev imeli kaj slišati in videti. Glede na datum, 19. marca namreč goduje najbolj znani slovenski svetnik, ga bomo držali za besedo. Na folklorni praznik še posebej vabljeni vse Jožice in vsi Jožeti.

Ker bo leto 2016 za šmarško kulturo leto visokih obletnic, se spodobi, da ga obeležimo še z enim posladkom, ki ga ponujamo kot glasbeni koncert za izven. V začetku aprila nas bosta v kulturnem domu v Šmartnem pomladno prebudila odlična operna in koncertna pevka Manca Izmajlova in njen soprog Benjamin Izmajlov. Pripravila nam bosta koncert z naslovom Najlepše pesmi iz mojih krajev.

Program bo sestavljen iz slovenskih narodnih in ponarodelih pesmi, slišali bomo slovanske napeve, zimzelene pesmi in največje uspešnice Mance Izmajlove. Če prej ne, se bo takrat pomlad zares začela.

Abonma2015-KD-SOP-Plakat&kartica

Abonmajske vstopnice bodo na prodaj od 2. novembra 2015 v Cvetličarni Geli v Šmartnem ob Paki. Tam lahko v predprodaji kupite tudi vstopnice za izven. Cena abonmaja se za letošnjo sezono ne bo spremenila, torej ostaja 30 evrov. Za druge vstopnice v predprodaji bo treba odšteti 8 evrov, na dan prireditve pa 10 evrov. Za dijake in študente bo cena enotna, in sicer 6 evrov.

V kulturnem društvu se bomo kot organizator abonmaja in izvenabonmajske prireditve trudili, da do sprememb programa ne bo prišlo, seveda pa bomo ob morebitnih nepredvidljivih dogodkih obiskovalce pravočasno obveščali.

Želimo vam obilo kulturnih užitkov in upamo, da se srečamo v čim večjem številu.

Jože Robida,
predsednik Kulturnega društva Šmartno ob Paki

Tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.