Likovna sekcija

KONTAKT:
Polona Goršek, predsednica likovne sekcije
e: polona.gorsek@gmail.com | m: 070 899 880


Začetek likovne dejavnosti v okrilju kulturnega društva sodi v leto 1968, ko je v Šmartno prišel slikar samouk Mirko Modrijan. Pridružili so se mu drugi amaterji z najrazličnejšimi tehnikami in motivi. Poleg tega, da so razstavljali lastna dela, so v Šmartno vabili tudi likovnike iz Šoštanja in Velenja.

smartno-olje-na-platnu-1985-mirko-modrijan

Mirko Modrijan: Šmartno, olje na platnu, 1985

Naši gostje so bili: oče in sin Kumer iz Šoštanja, Aristid Zornik – slikar tihožitij iz Velenja, Jože Svetina iz Zavodenj s slikami otrok in krajine v akvarelu in olju ter Franc Kovač s koreninami iz Šoštanja. V tistih časih je svoja dela razstavljal tudi domačin Jože Napotnik. Razstave so si lahko ljudje ogledali v prostorih takratnega krajevnega urada in v šoli. Med domačini, ki so na ogled postavili svoja dela, omenimo Mileno Mlinar Gruber iz Rečice ob Paki, Boža Srdiča, Kamila Krepeka in Mirka Modrijana.

v-ateljeju-olje-na-platnu-1977-peter-matko

Peter Matko: V ateljeju, olje na platnu, 1977

Po letu 1970 je iz osnovne šole izšla generacija mladih in nadarjenih likovnikov, ki so se učili pod odličnim pedagoškim vodstvom Milene Carli Reščič. To so bili Andrej Krevzel, Peter Matko in Marjan Drev. Prva dva sta se usmerila v slikarstvo, Drev pa je želel najti svoj izraz v kiparjenju in ga tudi našel – diplomiral je na Akademiji za likovne umetnosti v Ljubljani. Širšemu slovenskemu občinstvu je znan tudi kot avtor Slomškovega spomenika pred stolnico v Mariboru in v Lendavi.

stevilka-2-olje-na-platnu-1979-andrej-krevzel

Andrej Krevzel: Številka 2, olje na platnu, 1979

Predolg bi bil seznam vseh razstav, na katerih so Matko, Krevzel, Modrijan in Drev sodelovali ali samostojno razstavljali svoja dela. Pa vendarle: Matko, Krevzel in Drev so prvič razstavljali leta 1971 v Šmartnem in Velenju, Mirko Modrijan pa leta 1968 v Mariboru. Na Osnovni šoli Miha Pintar Toledo v Velenju pa je pripravil retrospektivo desetletnega dela.

veronika-patiniran-mavec-1976-marjan-drev

Marjan Drev: Veronika, patiniran mavec, 1976

Matko, Krevzel in Drev so razstavljali v več krajih po Sloveniji, pa tudi v Srbiji in na Poljskem. Zelo uspešna je bila skupinska razstava Drev-Matko-Krevzel v Galeriji Ivan Napotnik Velenje, kjer so izdali tudi katalog z uvodno besedo umetnostnega zgodovinarja dr. Ceneta Avguština.

Sekciji so se pridružili novi člani, ki se ukvarjajo s keramiko, slikanjem na svilo, z grafiko, oblikovanjem, upodabljanjem v lesu in drugimi tehnikami. Največkrat se predstavijo ob različnih prireditvah, posebej ob slovenskem kulturnem prazniku.

V kulturnem domu so v zadnjih letih razstavljali: Peter Matko, Andrej Krevzel, Franc Pihler, Franc Bibič, Miran Vrbnjak, Jože Punčuh, Nives Podlunšek, Darja Primožič, Bernarda Kovačič, Marija Podbevšek, Vlado Cigala, kot gosta pa Jure Repenšek in akad. slikar Alojz Zavolovšek iz Mozirja.

Comments are closed.