Jean Genet: Služkinji

V soboto, 28. marca 2015, ob 19.30 gostuje Gledališče Hiše kulture Celje, ki bo uprizorilo intimno dramo francoskega dramatika Jeana Geneta, ki z risanjem spirale iluzij in resnice ob vsaki postavitvi odpira nova vprašanja in se uspešno prilagaja vsakič novim družbenim okoliščinam.

Sluzkinji_banner_Smartno

“Obstoj služkinje je odvisen samo od mene. Od mojih krikov in od mojih gibov. Samo meni se imaš zahvaliti, da sploh si!” (Jean Genet)

Vsebina:
Sestri Claire in Solange, služkinji pri Gospe, verjameta v upor. Z igro pretvarjanja in (na prvi pogled nedolžnimi) krajami identitete, se upirata svojemu življenju. Upirata se svetu, kjer jima je namenjen položaj na samem repu družbene lestvice, vloga, ki že vnaprej zahteva nezadovoljstvo. Sploh pa v družbi, ki je utemljena na laži in pretvarjanju.

A skozi prizmo (igre) upora začneta služkinji počasi odkrivati, kdo pravzaprav sta v resnici: Claire in Solange, ki se ljubita skozi sovraštvo in sovražita skozi ljubezen, kot individuuma namreč obstajata zgolj kot čisti materiji, kot popolnoma prazni obliki bivanja, zgolj kot telesi brez vsakršne vsebine. In kot taki sta v svojem trenutku in prostoru obsojeni na življenje brez življenja, na životranje.

Njuno iskanje in njun upor dobi tako drugačen namen – najti morata namen, da osmilista svoj obstoj, pa četudi si v ta namen sami, iz svojih misli, idej in besed, ustvarita gospodarja, ki se mu lahko upirata …

promo2 promo1 promo

Vabljeni torej v soboto, 28. marca, ob 19.30 uri v Kulturni dom Šmartno ob Paki, na gostovanje Gledališča Hiše kulture Celje. Ogledali si bomo intimno dramo francoskega dramatika Jeana Geneta, ki z risanjem spirale iluzij in resnice ob vsaki postavitvi odpira nova vprašanja in se uspešno prilagaja vsakič novim družbenim okoliščinam. Vedno pa v središče postavlja človeka, njegovo energijo, njegov pravi obraz in nam s tem predvsem neusmiljeno postavlja vprašanja o nas samih. 

Še znamo biti ljudje? Še znamo živeti?

Režiser: Luka Marcen
Igrajo: Žiga DeršekAlen MastnakŽiga Medvešek
Scenograf: Matija Kovač
Kostumograf: Jakob Jurkošek
Oblikovalka odrskega giba: Sara Jeromel

Plakat: Služkinji

Tagged , . Bookmark the permalink.