Delavnice: Hmelj, nekoč zeleno zlato …

Program | Delavnice | Projekt | TD Šmartno ob Paki

Kulturno društvo, Turistično društvo Šmartno ob Paki, Osnovna šola bratov Letonja in Društvo hmeljarjev, hmeljskih starešin in princes, bodo v okviru projekta Hmelj, nekoč zeleno zlato; Kaj pa danes ?…, pripravili v soboto, 20. aprila 2013, med 8. in 12. uro delavnice v Dvorani Marof.

Vsebina delavnic:

hops--32-l1. UVODNI DEL ZA VSE DELAVNICE

– Splošno o hmelju in hmeljarstvu na območju Šaleške doline;
– Hmeljarstvo kot del kulturne dediščine;
– Uporaba hmelja v pivovarstvu, za zdravilne namene, v kozmetiki in kulinariki;
– Pogovor s hmeljarskim starešino in hmeljarsko princeso.

 

il_570xN.417991145_j0a62. DELAVNICA ZA UČENCE OSNOVNE ŠOLE

– Uporaba hmelja v kulinariki (priprava 1 jedi iz hmeljevih špargljev in vršičkov);
– Uporaba hmelja za zdravilne namene (priprava blazine za spanje);
– Uporaba hmelja v kozmetiki (priprava medene hmeljeve kopeli z morsko soljo);

 

hopnte13. DELAVNICA ZA ODRASLE I

– Uporaba hmelja v kulinariki (priprava 1 jedi iz vršičkov ali špargljev);
– Uporaba hmelja za zdravilne namene (priprava hmeljeve tinkture, hmeljevega sirupa in hmeljevega čaja).

 

 

hoppy-beer-dinner4. DELAVNICA ZA ODRASLE II

– Uporaba hmelja v kulinariki (priprava 1 jedi iz vršičkov ali špargljev, hmeljev liker);
– Uporaba hmelja za zdravilne namene (čaj za lajšanje PMS, čaj proti depresiji)
– Uporaba hmelja v kozmetiki (priprava tonika za lase, hmeljevega mila, kreme za telo, kopeli za lahko noč in dober spanec; sol)
– Uporaba hmelja v pivovarstvu (varjenje piva po tradicionalnem postopku).

 

Izdelki, ki jih bodo udeleženci izdelali na delavnicah bodo predstavljeni na zaključni prireditvi Hmeljski likof, ki bo 15. septembra 2013.

Delavnice bodo vodile članice Turističnega društva Šmartno ob Paki. Dodatne informacije o delavnicah dobite pri Boži Polak (031 713 763).

Vljudno vabljeni na delavnice.

Tomaž Lesnjak
vodja projekta

.PDF

 

FOTO (klikni na sliko za ogled galerije): 

Utrinki z delavnice o uporabi hmelja v pivovarstvu, zdravilstvu in v kulinariki, 20. 4. 2013.

 

 

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.