Ta veseli dan ali Nežka MaTiček

Prva abonmajska predstava bo na sporedu v soboto, 5. oktobra 2013 ob 19:30. Situacijska veseloigra prežeta s spletkami in pastmi, v kateri so osebe smešne zaradi povsem običajnih človeških napak in slabosti.

Ta veseli dan ali Nežka MaTiček, Gledališče Velenje

Ta veseli dan ali Nežka MaTiček, Gledališče Velenje

Razlog za smeh tudi 220 let po Linhartu, ko se je vloga žensk in moških precej spremenila; težko mine dan brez zgodbe o ženskem zapeljevanju, pa tudi moških ne boli preveč, če jih v njihovi lenobnosti preživlja uspešna žena. Tako je delo danes bolj aktualno in hkrati ne zgubi nobenega od elementov situacijske veseloigre, če se tekst moških in žensk zamenja: Matičkov tekst govori Nežka, Nežkinega Matiček, Baronovega Baronica in tako dalje. V novi preobleki postane Linhartov tekst še aktualnejši in še laže drži zrcalo družbi in na to vižo lahko pričakujemo obilo smeha.

Režiserjeva spremna beseda iz gledališkega lista:
Anton Tomaž LinhartPred 220 leti je A. T. Linhart ne le prevedel, temveč predelal Beaumarchaisovo Figarovo svatbo in jo iz kritike francoske družbe naredil domačemu okolju primerno. In ker Ta veseli dan ali Matiček se ženi danes ne zveni več angažirano temveč zgolj simpatično, sem si priredbo dovolil tudi sam. Poleg tega, da je uprizoritev polovico krajša, so vloge obrnjene. Besede Matička govori Nežka, tiste Barona pa gospa in seveda obratno. Tudi študent postane študentka. Danes ima več smisla, če hlače nosijo ženske, moški pa bi radi le malce miru. Zveni znano? Svet se je od takrat očitno res obrnil na glavo in takšen je odlično izhodišče za zmešano komedijo polno nesporazumov. Zato tudi spremenjen naslov Nežka Ma tiček.
No, ampak tisto kar sem res hotel zapisati pa je zahvala. Le upam lahko, da bom imel še kdaj priložnost delati s skupino tako talentiranih in profesionalnih, še več, požrtvovalnih igralcev, kot sem jih imel srečo spoznati v velenjskem gledališču. In le upam lahko, da sem bil vsaj del njihove gledališke ljubezni sposoben prenesti v predstavo. Iskreno se vam zahvaljujem in vam želim veliko užitka ob igranju.
Hvala vam, Damjan

Za vlogo gnadljive gospe je Petra Hribernik prejela priznanje za najboljšo žensko stransko vlogo, ki ga podeli regijski selektor Linhartovega srečanja.

Režija, dramaturgija in priredba besedila Damjan Trbovc

Igrajo:
Valentina Čas – Nežka
Matej Mraz – Matiček
Karl Čretnik – baron
Petra Hribernik – gnádljiva gospa
Zoja Lešnik – Jerca

Kostumografija in scenografija: Tatjana Kortnik
Šivilji: Gabrijela Verbič in Melita Dobelšek
Luč in glasba: Davorin Štorgelj
Izdelava scene: Žan Goltnik
Tehnična podpora: Vid Bahor, Robi Brinovšek, Dejan Vrabič

 

Kulturno društvo Gledališče Velenje

gledalisce-velenje“Gledališče Velenje je v letu 2012 praznovalo 50-letnico neprekinjenega delovanja in danes lahko rečemo, da se tradicija zliva z energijo mlajših generacij. Maratonske izkušnje na eni in začetniški zagon na drugi strani se dopolnjujeta na odru in za njim. Gledališče ni šala, je pa sila zabavno, kar pomeni, da se odgovorno in z veseljem lotevamo novih besedil in se s ponosom spominjamo preteklih dosežkov. V petdesetih letih se je na odrih doma in po svetu odvrtelo mnogo zgodb – preko 60 predstav z več kot 600 sodelujočimi – ki so pustile svoj pečat na igralcih in gledalcih. V zadnjih letih smo še posebej ponosni na Silvestrsko predstavo in Abonma ljubiteljskih gledališč, ki sta med Velenjčani dobro sprejeta in vedno bolj prepoznavna. A naša prva strast ostaja igra. Vsaka predstava je nov izziv, potovanje v drug svet z novimi in starimi prijatelji. Strast in prijateljstvo gradita mostove med generacijami. Zasedba skuša s kilometrino in svežino svoje izkušnje in entuziazem prenesti na oder in med gledalce, ki po vsaki predstavi z aplavzom nagradi trud in za izkušnjo bogatejši gremo novim zmagam naproti.” KD Gledališče Velenje

Spletna stran: Kulturno društvo Gledališče Velenje
Informacije o abonmaju: 11. ljubiteljski abonma

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.