Gledališče pod kozolcem: Revizor

Prijazno vas vabimo na drugo ponovitev satirične komedije Revizor, avtorja Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, pod režijsko taktirko Jožeta Krajnca in v izvedbi Gledališča pod kozolcem Šmartno ob Paki, ki bo v četrtek, 7. maja 2015 ob 19.30 uri.

revizor-gledalisce-pod-kozolcem-portret

Kaj se zgodi, ko pride na podeželje REVIZOR in povrhu še INKOGNITO…? Preverite.

Predstava, za vas in za selektorja bo
v četrtek, 7. maja 2015 ob 19.30 uri
v Kulturnem domu Šmartno ob Paki.

Vstopnina: 7 €. Rezervacija: 041 598 985 (ga. Mija)

revizor-800x533-gpk-ponovitev

Zdaj gre zares. Prišel je. Revizor. Pa je pravi? Kako ga prepričati, da je v našem mestu vse v najlepšem redu? Kako prikriti vse tiste podkupljivosti in nepravilnosti, ki se najdejo v vsakem mestu. Čeprav 180 let kasneje kot je nastala satira, je še vedno enako … z denarjem. Vsak je podkupljiv, z denarjem je še tako uradna in močna oseba prav krhka.

Odlična satirična komedija neprizanesljivo biča ničevost, pritlehnost, podkupljivost in pokvarjenost politične klike Gogoljevega časa, za potrebe te uprizoritve pa je preslikana na današnji čas in v naše domače razmere, v katerih je po toliko letih od nastanka tega besedila še zmeraj in še posebej aktualna.

FOTOGALERIJA: Premiera

fotogalerija-gpk-revizor-premiera-k

Pred okroglo obletnico

Spoštovane in spoštovani, z veliko radostjo in ponosom, da sem del tako impozantne zgodovine, kakor je zgodovina gledališke dejavnosti in gledališča v Šmartnem ob Paki, vas prijazno vabim na ogled naše nove stvaritve, Gogoljevega Revizorja, ki smo ga postavili na oder prav pred štirideseto obletnico Gledališča pod kozolcem. Le to se je rodilo leta 1976 in takoj opozorilo nase tako na domačih, kakor tudi na tujih odrih. Zapisi omenjajo, da je prvo premiero v Šmartnem ob Paki gostil Bizjakov kozolec že davnega leta 1919 (Čašica kave). Prepričan sem, da je za vsakega od nas, ki smo kdaj izkusili slast gledaliških desk, velika čast igrati v gledališču s takšno tradicijo, obenem pa velika odgovornost. Hvala vsem, ki ste ali še obiskujete predstave »legendarnega« Gledališča pod kozolcem, saj je igralec brez publike, kakor rastlina brez vode in sonca.

Tomaž Potočnik,
predsednik Gledališča pod kozolcem

gledalisce-pod-kozolcem-REVIZOR_016gledalisce-pod-kozolcem-REVIZOR_017 gledalisce-pod-kozolcem-REVIZOR_019 gledalisce-pod-kozolcem-REVIZOR_023

Nikolaj Vasiljevič Gogolj:
REVIZOR

Glavar: Tomaž Potočnik
Glavarjeva žena: Jana Lukek
Njuna hči: Doris Bezjak
Ivan: Urban Hrastnik
Josip: Aljaž Lukek
Sodnica: Mateja Potočnik
Ravnateljica dobrodelnih zavodov: Pavla Letonje
Šolski nadzornik: Bojan Lukek
Peter Bobčinski: Robi Crnjac
Peter Dobčinski: Mirko Žerjav
Poštar: Franc Rudnik
Trgovka: Mija Žerjav
Obrtnica: Lija Modrijan
Obrtnica: Polona Goršek
Natakarica: Janja Kamenik

Adaptacija in režija: Jože Krajnc
Lektor in glasbeni opremljevalec: Nejc Robida
Svetovalka za kostumografijo: Mojca Praprotnik
Svetovalka za scenografijo: Karmen Horvat
Scena: Robi Crnjac
Tehnična pomoč: Brane Kolšek, Edi Povše, Jurij Konovšek
Grafično oblikovanje: Matej Koren
Fotografija: Martina Hrastnik

 

nikolaj-vasiljevic-gogoljNikolaj Vasiljevič Gogolj

N. V. Gogolj (1809–1852) se je rodil v današnji Ukrajini staršem poljskega rodu. Zelo zgodaj je začel pisati, njegove literarne ambicije pa so bile po letu 1828, ko se je preselil v Sankt Peterburg, še močnejše. Ko je pri kritikih pogorel kot pesnik, je začel pisati prozo; takojšen uspeh zgodb v Večerih na pristavi blizu Dikanjke ga je spodbudil k nadaljnjemu ustvarjanju. Leta 1836 je napisal komedijo Revizor, ki jo cenzura ni prepovedala, ker se je zanjo osebno zavzel car Nikolaj I. Med leti 1836 in 1848 je živel v tujini (Nemčiji, Švici, Franciji, Italiji), kjer je napisal roman Mrtve duše in tudi svoji najbolj znani noveli Plaščin Nos. Po vrnitvi v Rusijo je živel nemirno življenje – menda je celo sam uničil nekaj svojih rokopisov – do smrti leta 1852.

Odkrijte Revizorja na Facebooku:

Tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.