Fran S. Finžgar: Razvalina življenja

V petek, 1. marca ob 19.30 gostimo gledališko skupino Zavoda za kulturo, turizem in šport. Uprizorili bodo dramo slovenske klasične književnosti Frana Saleškega Finžgarja: Razvalina življenja, ki je nastala leta 1920.

Premiera predstave je bila v soboto, 12. januarja ob 19. uri v dvorani Kulturnega doma na Polzeli.

Premiera predstave je bila v soboto, 12. januarja ob 19. uri v dvorani Kulturnega doma na Polzeli.

Abonma KD Šmartno ob Paki

razvalina-3

Zakaj se je gledališka skupina odločila za Razvalino življenja?

Menijo, da je na »trgu« premalo klasičnih del. Pogled nazaj – v klasično književnost je za poznavalca in ljubitelja odrskih desk nujen. Če poznamo zgodovino, smo uspešni v sedanjosti in prihodnosti. Hkrati pa s to predstavo obeležujejo dva jubileja: 45 let »novodobne« gledališke skupine in 110 let prve javne gledališke predstave na Polzeli.

 

Razvalina življenja je ljudska drama v treh dejanjih in predstavlja v Finžgarjevem ljudskovzgojnem dramskem ustvarjanju vrhunec. Kaže zle posledice slepo in kupčijsko sklenjenega zakona. Nad strastnim kopičenjem premoženja in brezupnim uničevanjem srca ždi alkohol, ki v življenju uničuje lepoto, poštenje in čast. S svojimi krepkimi ljudskimi reki in izrazi neposredno prepričuje in osvaja. Finžgarjev dialog je sočen, duhovit, izklesan, preprost. Njegov jezik je bogata in nazorna ljudska govorica. Osebe so življenjske, čeprav sem ter tja rahlo idealizirane, in predstavljajo vrsto naših klasičnih kmetskih tipov.

 

Razvalina razvalina-2 RAZVALINA GLED_LIST 2

 

Predstavo je režiral Matjaž Jeršič, v njej pa bodo nastopili Vlado Marjetič, Andreja Lesjak, Vlasta Pšaker, Igor Pungartnik, Dani Pfeifer in Jaka Jeršič, ki je poskrbel tudi za sceno in kostume, za glasbo pa Zmago Štih. (Vir: ZKTŠ Polzela)

 

Fran Saleški Finžgar (1931)

Fran Saleški Finžgar (1931)

Fran Saleški Finžgar, slovenski pisatelj, dramatik in prevajalec, * 9. februar 1871, Doslovče, † 2. junij 1962, Ljubljana.
V slovenski književnosti je pomemben in poznan predvsem zaradi svojih daljših in krajših pripovedi o kmečkem in meščanskem življenju, pisal pa je tudi ljudske igre. Njegova dela so namenjena tako mladi kot starejši populaciji.

(Vir: Wikipedija)

Tagged , , , . Bookmark the permalink.